Menu

Ocet winny – wszystko, co powinieneś o nim wiedzieć

0 Comments

Ocet winny jest wytwarzany z wina i również może się poszczycić wieloma cennymi właściwościami. Ma zastosowanie w kuchni w formie przyprawy do wielu potraw, dodanie go do pożywienia przedłuża też trwałość – wszystko to przez kwaśny odczyn. Jest też dodatkiem, który nadaje potrawom smaku i aromatu.

Z czego powstaje ocet winny?

Naturalny ocet winny powstaje dzięki przeprowadzaniu procesu fermentacji białych albo czerwonych winogron, które wpływają również na jego kolor. W fazie fermentacji winogron uczestniczą mikroorganizmy odmiany Acetobacteriace. Cały proces można podzielić na dwa etapy – w pierwszym pozbawiony dostępu do tlenu cukier z winogron zamieniany jest w alkohol, a później gotowe wino po pewnym czasie zamienia się w kwas octowy nazywany octem. W większości przypadków jego moc waha się od 2 do 11 % i wynika z stężenia fruktozy w winogronach oraz dokładności w prowadzonym procesie fermentacji i czasu. Jeśli fermentacja trwa krócej, to ocet jest słabszy i mniej słodki.

Ocet winny zawiera niewielkie ilości kalorii, a także składników odżywczych. W zależności od gatunku, kaloryczność jednej łyżeczki płynu wynosi od ok. 2 do ok. 15 kalorii. Trzeba wiedzieć, iż niestety wartość odżywcza gatunków o najmniejszej kaloryczności (jak np. octu destylowanego) jest także skromna.

Czy ocet winny jest zdrowy?

Ocet winny jest składnikiem, który ma korzystny wpływ na stan naszego zdrowia.
Jak działa ocet winny?

Pomaga regulować poziom cukru we krwi – testy przeprowadzane na ludziach pokazały, iż wzbogacenie jadłospisu o ocet winny skutkuje obniżeniem dwóch istotnych parametrów: poziomu cukru, a także poziomu insulinypodwyższającego się zaraz po jedzeniu.

Działa przeciwbakteryjnie – dzięki antybakteryjnym właściwościom jest niezastąpiony przy leczeniu grzybicy paznokci albo brodawek czy różnych dolegliwości. Można go również wykorzystać do leczenia miejscowego do łagodzenia poparzenia oraz infekcji skórnych.

Obniża poziom cholesterolu – u myszy, po podaniu im octu zaobserwowano obniżony poziom cholesterolu. Oczywiście potrzebujemy dodatkowych badań, aby móc udowodnić tę zależność pomiędzy octem a cholesterolem, jednak pierwsze wyniki badań są bardzo optymistyczne.

Pomaga w kontrolowaniu wagi – obserwacje prowadzone w czasie badań dowiodły, że spożycie octu tuż przed jedzeniem jest w stanie zwiększać uczucie sytości, a dzięki temu prowadzić do zmniejszenia ilości spożywanych kalorii i późniejszej utraty wagi.